Weg

Bijgewerkt: 30 apr 2019


In alle spirituele* en mystieke* tradities speelt de metafoor van de weg een grote rol: de eenwording* met en omvorming* van de mens in het Ultieme* is een gradueel en langzaam proces, een weg die moet gegaan worden, met allerlei etappes en avonturen. Vaak worden meerdere tot véle stappen in die weg onderscheiden; kwestie van een beetje methodiek in te brengen... 'God' werkt niet arbitrair maar toch is elke weg ook uniek.

Welke is de weg? De weg wordt geschapen door hem te gaan. De weg die onder woorden kan gebracht worden is reeds niet meer dé Weg - aldus het begin van de Daodejing, het heilige Geschrift van het taoïsme. Elke weg is uniek, een zaak van luisteren en ingaan op de Weg...

Teresa* van Jezus heeft een geschrift waarin ze deze beeldspraak als leidraad neemt: de Weg van volmaaktheid. Voor haar is het gebed* de korte weg naar 'God'*. Voor Thérèse* van Lisieux is het vertrouwen in 'God' en de overgave aan de barmhartigheid van 'God' een 'kleine weg'. Deze eenvoud van het gebed en de overgave is wel allesbehalve infantilisme.