Gebed

Bijgewerkt: 27 feb 2019


Dialoog* van de persoonlijke mens met het persoonlijk voorgestelde Ultieme*. 

Door dit aanspreken van 'God'* treedt de mens uit zichzelf, zoekt hij/zij vereniging* met het Ultieme en tenslotte de algehele omvorming* daarin. In de Bijbel* is het menselijke spreken in feite antwoord op het voorafgaande spreken van 'God', en dus ten diepste een luisteren naar de ander. De dialoog met 'God' loopt voor christenen langs Jezus*.

Deze uitwisseling wordt in de Karmel* graag voorgesteld als een zaak van vriendschap* en (a.h.w. huwelijks)liefde*, en als een onophoudelijk groeiproces met herkenbare momenten. Edith Stein* ziet het als de taak van de Karmel om vooral de delicate overgang te begeleiden van bidden* volgens een bepaalde, actieve methode — 'meditatie'* geheten — naar bidden zonder methode en met grotere passiviteit — 'contemplatie'* geheten. Van gewoon gebed naar meer mystiek* gebed dus.

Op voorwaarde dat men 'gebed' niet te eng opvat, maar het ziet als een vitale levenshouding, zou men bij wijze van boutade kunnen stellen dat de Karmel is: 'bidden en leren bidden...'